Tilvenning i barnehagen
De første dagene får dere en primærkontakt som vil ha ekstra ansvar for å følge opp barnet og skape en god overgang til en ny hverdag. Barnas opplevelse av den første tiden er svært viktig for deres senere forhold til barnehagen. Tiden legges opp individuelt og vi legger vekt på samarbeid og en åpen dialog med foreldrene/foresatte.
Tilvenningstid kaller vi den tiden barna trenger for å bli trygge på de nye voksne, kjent med rommene, rutinene og de andre barna. Tilnærmingen varierer noe avhengig av barnets alder og eventuelt tidligere erfaring med barnehage.
Ved oppstart i barnehagen er det normalt å sette av tre dager til tilvenning. For de fleste barn er dette nok, men noen barn trenger lengre tid. Personalet sitter inne med mye kunnskap og erfaring om tilvenning, barns utvikling og barn i grupper. Men det er dere foreldre som er «eksperter» på deres barn. Hva som er best for det enkelte barn avtales med foreldrene den første tiden i barnehagen.
De første tre dagene må foreldrene regne med å sette av fullt og helt til tilvenningen. Ut over det må foreldrenes tilstedeværelse avgjøres ut fra hvert enkelt barns behov og i nært samarbeid med barnehagelærer og deres opplevelse av situasjonen.
Den første tiden i barnehagen vil personalet bruke mye tid på å bli kjent med barnet, det er viktig og bygge trygghet og tillit fra første dag.
Alle tilvenninger legges opp individuelt ut ifra barnets alder, utvikling og behov i samråd med foreldrene.
For at tilvenningen skal bli best mulig for barnet, dere som foreldre og oss i barnehagen er vi avhengig av å ha en åpen og god kommunikasjon hvor det er rom for konstruktive tilbakemeldinger.
Spør om alt dere måtte lure på. Vi skal på vår side gi den informasjonen vi tror dere har behov for.
Her er en veileder på en «normal» tredagers tilvenning i en Spire & Gro barnehage.
Dag 1: Anbefaler vi en lengde på 2-3 timer.
- Dere møtes av primærkontakten, får garderobeplass, hylle etc. og vises rundt på avdelingen hvor dere hilser på barn og voksne i barnehagen.
- Primærkontakten samspiller så mye som mulig med barnet for å skape trygghet, tillit og bygge gode relasjoner, det er barnets eget behov for utforsking av leker, andre barn og voksne som bestemmer tempo.
- Første dagen i barnehagen bør foreldrene holde seg nær barnet. Det er viktig for tilvenningen at foreldrene aktivt er med på å introdusere det nye miljøet for barnet. Foreldrene steller barnet, sitter sammen med barnet, er i rommet ved lek osv.
- Foreldre og primærkontakten snakker sammen underveis om hvordan de neste dagene skal være for barnet, oppmøtetid for dag to, avtales.
Dag 2: Anbefaler vi en lengde på 3-5 timer.
- Dere møter opp i barnehagen som avtalt med personalet dagen før.
- Barnet deltar sammen med primærkontakten i aktiviteter som er lagt opp på avdelingen, rutinesituasjoner, spising og lignende.
- Personalet overtar mer og mer ansvaret for barnet – men fremdeles er foreldrene med ved stell, måltid, legging ved behov o.l.
- Vi prøver med litt forsiktig hviling/soving, dersom det er innenfor den tiden barnet pleier å sove.
- Foreldrene holder seg mest mulig i bakgrunnen eller setter seg i et annet rom, men er tilgjengelig i barnehagen.
- Foreldrene kan prøve å være borte fra avdelingen 1 – 2 timer, men her må det individuell tilpasning til i forhold til barnets trygghet.
- Det er svært viktig at barnet får beskjed om at mor eller far går, men at de kommer tilbake senere. Små barn blir utrygge og mister oversikten og tilliten hvis de ikke får beskjed nå voksne går.
Dag 3: Anbefaler vi en lengde på 5-6 timer.
- Barnet tilbringer vanligvis denne dagen uten foreldre til stede.
- Skjønner man at tilvenningen vil ta tid, skal heller ikke denne dagen være så lang. Men hvis de to første dagene har gått greit, kan foreldrene forlate barnehagen.
- Foreldre og barnehagelærer har «bli kjent samtale» forutsatt at det lar seg gjennomføre.
- En slik samtale skal gjennomføres i løpet av de to første ukene i barnehagen.
- For å få en trygg overgang, er det viktig at dere setter av god tid når dere leverer. Ta av ytterklærne og følg barnet inn på avdelingen, bli gjerne med på de første aktivitetene i barnehagen denne dagen.
- Når dere er klare til å gå, si tydelig ifra til barnet.
- Det er viktig at dere er tilgjengelige på telefon ved behov, og avtal med personalet når barnet blir hentet.
Det å gi «slipp» på barnet er for mange foreldre utfordrende
Vi vet at det å slippe barnet sitt ut i den «store» verden, som barnehagen er den første tiden, kan være vanskelig og ofte forbundet med bekymring for mange foreldre. Dette er en helt normal reaksjon.
Dersom vi opplever at barnet deres ikke har det bra, vil vi alltid ta kontakt og diskutere det med dere, både i tilvenningsperioden og senere.
Er dere bekymret eller ønsker svar på noen spørsmål, ta en telefon til oss for å høre hvordan det går.
Dere hjelper barnet deres best i denne overgangsperioden ved å vise barnet at dere er trygge på oss og at dere er sikre på at vi tar godt vare på dem. Hvis det ikke stemmer, vis det likevel og snakk med oss om det som gjør dere utrygge.
For at tilvenningen skal bli best mulig for barnet, dere som foreldre og oss i barnehagen er vi avhengig av å ha en åpen og god kommunikasjon hvor det er rom for konstruktive tilbakemeldinger.
Spør om alt dere måtte lure på. Vi skal på vår side gi den informasjonen vi tror dere har behov for.
Oppstartssamtale
Når barnet ditt skal begynne i barnehagen på tilvenning, har Spire & Gro barnehagene forberedt og lagt til rette på forhånd. For alle nye foreldre gjennomfører vi en «bli kjent samtale» i løpet av de to første ukene barnet går i barnehagen. Barnehagelærer på avdelingen har ansvar for samtalen.
Bli kjent samtalen er en viktig samtale hvor vi tidlig i oppstarten kan sikre et godt pedagogisk tilbud, med fokus på omsorg, lek, læring og gode opplevelser.
Målet for oppstartsamtalen er å utveksle viktig informasjon og å bli bedre kjent. Personalet blir bedre kjent med barnet og foreldrene og deres hjemmemiljø slik at vi lettere kan møte barnets behov, alt fra kosedyr som er trygghetsskapende for barnet til allergier som barnehagen må ta hensyn til.
Samarbeidet med hjemmet er avgjørende for barnets trivsel og utvikling i barnehagen. Gjennom samtalen knyttes den første kontakten og grunnlaget legges for videre samarbeid.
Innhold i samtalen
Alle foreldre/barn som får barnehageplass i en Spire & Gro barnehage vil i løpet av tilvenningsdagene få med seg et skjema hjem slik at de kan forberede seg til samtalen. Spørsmål vi ønsker å vite noe om er blant annet:
- Generell informasjon om barnet (væremåte, hva gjør barnet glad/lei seg).
- Hva liker barnet å leke med/aktiviteter?
- Familiebildet (hvem bor barnet sammen med/ omsorgspersoner for barnet utover nærmeste familie?)
- Måltid (hva liker barnet å spise, er det noe barnet ikke tåler eller liker å spise?)
- Soving/hviling (spesielle vaner, sovetid, smokk, koseklut).
- Spesielle hensyn (Allergier, sykdom?)
- Er det noe dere ønsker at barnehagen skal vite/følge opp?
- Hvilke forventninger har dere til oss?
- Er det noe dere som foreldre uroer dere for i forbindelse med det å ha barn i barnehagen?
For barnet og foreldrene er det av aller største betydning å bli ivaretatt på en trygg og god måte. Den første tiden legger grunnlaget for det gode samarbeidet som skal vare hele den tiden barnet går i barnehagen.
Etter 8 til 12 uker gjennomfører vi en anonym brukerundersøkelse, hvor alle nye foreldre får muligheten til å evaluere hvordan de oppfatter oppstarten i barnehagen. Resultatene bruker vi aktivt for å videreutvikle kvaliteten i Spire & Gro barnehagene.