Mat og måltider

Sunn og næringsrik mat er viktig for barns utvikling, trivsel og læring. Spire & Gro barnehagene har utviklet en kostholdsplan i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.

I Spire & Gro barnehagene har vi fire målsetninger for mat og måltid: 

1. Utvikle matglede og sunne kostholdsvaner.

2. Skape god matkultur og inkluderende felleskap under måltidet.

3. Bruke måltider og matlaging til språklig utvikling og nysgjerrighet knyttet til mat og måltid.

4. Barna skal gjennom aktiv deltakelse oppleve mestring og øve på å bli selvstendige gjennom måltidet.

Hver dag jobber vi for at måltidet skal bli en arena for gode opplevelser, samtale, refleksjon, læring og felleskap, der barnet ditt blir tilbudt et allsidig kosthold med ulike smaksopplevelser. Barna deltar i forberedelsene, gjennomføringen og etterarbeidet.

De første leveårene er preget av rask vekst og utvikling. Derfor er jevn tilførsel av energi gjennom et sunt og variert kosthold viktig for barnets helse. Barn har et stort behov for næringsstoffer i forhold til energiinntaket (kaloriinntaket). Dermed er det spesielt viktig med næringstett mat til barn, det vil si mat som har et høyt innhold av vitaminer og mineraler.

Ifølge Helsedirektoratet bør barn få fire hovedmåltider om dagen. I tillegg kan det serveres ett til to mellommåltider.

I Spire & Gro barnehagene tilbyr vi tre faste og fullverdige måltider hver dag, inkludert drikke (frokost, lunsj og ettermiddagsmat). Barna får i tillegg frukt/grønnsaker hver dag. Det serveres to varmmåltider i uka.

Slik jobber vi med måltidene i barnehagen

Helsemyndighetenes retningslinjer bør ligge til grunn for arbeidet med mat og måltider i barnehagen. Blir retningslinjene fulgt, vil barna få et mat- og måltidstilbud som fremmer helse, trivsel, utvikling og læring.

  • God tid til måltidene, minimum 30 minutter.
  • Maksimum 3 timer mellom hvert måltid.
  • Voksne som tar aktiv del i måltidet og spiser sammen med barna.
  • Aktive voksne som legger vekt på et godt fungerende og trivelig spisemiljø.
  • God hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilbereding av mat.
  • Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon der barna får delta og medvirke i mat- og måltidsaktiviteter.
  • Barna får tilbud om ekstra lettmelk og vann til måltidene i barnehagen, og vann skal alltid være tilgjengelig.
  • Barnehagen tar hensyn til barn som har særlige behov knyttet til mat og måltider.
  • Servere frukt og grønnsaker hver dag.
  • Servering av kaker, kjeks, is, godteri, saft og liknende begrenses i barnehagen. Serveres kun ved spesielle anledninger (Se feiringer og markeringer i barnehagen).
  • Maten i barnehagen blir lagret, tilberedt, servert og merket i samsvar med regelverk og råd fra Mattilsynet.
  • Barnehagen har en miljøvennlig praksis med lite matsvinn og et mattilbud hvor plantebaserte matvarer og fisk og sjømat er sentralt.

Spire & Gro barnehagene har utviklet en kostholdsplan i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Les mer her

Barna får frukt og grønt hver dag, og det blir brukt melk og vann til drikke. 

Er det noe du lurer på?

Her har vi samlet det aller meste du kan lure på angående barnehagestart

Informasjon til foreldre